Ilmasto- ja koulutusvaalit 2019

Ilmasto- ja koulutusvaalit 2019, julkaistu Savon Sanomissa 12.9.2018

Kevään 2019 eduskuntavaalien lähestyessä useat kansanedustajat ovat ilmoittaneet luopuvansa politiikasta. Useat heistä ovat tehneet pitkän ja merkittävän uran politiikan saralla ja samalla eduskunnasta poistuu toista sataa vuotta kokemusta päätöksenteosta. Asian positiivinen puoli on se, että eduskunta pääsee näin uusiutumaan. Negatiiviseksi puoleksi on laskettava hiljaisen tiedon poistuma. Kokeneiden päättäjien luopuminen antaa tilaa nuoremmalle päättäjäsukupolvelle, mutta valitettavasti myös populismille ja pikavoittojen tavoittelulle. Jotkut ensimmäisen kauden kansanedustajat saattavat pettyä, mikäli eivät tulekaan valituksi heti ministeriksi. Aivan kuten yrityksiin hiljattain rekrytoiduille ei yleensä ole suoraan pedattuna reittiä konsernin hallitukseen tai toimitusjohtajaksi.

Timo Soini (sin.) yritti siirtää syytä hallituksen tökkivästä päätöksenteosta opposition harteille (SS 2.9.). Todellisuudessa valtaa pitävällä hallituksella on aina enemmistö eduskunnassa, joten Soinin bluffi on räikeän läpinäkyvä. Valta ja vastuu kulkevat käsi kädessä. Ulkoministerin kannattaisi käyttää työaikansa ja kaiken tarmonsa päätösten valmisteluun nyt kun vaalikautta on vielä jonkin aikaa jäljellä. Naisten aborttioikeuden kyseenalaistaminen ei ainakaan vahvista Suomen ulkopoliittista asemaa edistyksellisenä valtiona.

Soini suhtautuu yhtä aikaa välinpitämättömästi ilmastonmuutokseen ja toisaalta hyvin kriittisesti turvapaikanhakijoihin. Onko tämä vastuullista politiikkaa? Ilmastonmuutos tulee edetessään aiheuttamaan ruoantuotannon häiriöitä, ihmisten välisiä konflikteja sekä Suomeen saakka yltäviä pakolaisvirtoja. Miten uskottavaa on kieltää oireet ja jättää sairaus hoitamatta? Ilmastonmuutos on Suomelle haaste, mutta myös mahdollisuus kestävän teknologian kehitystyölle ja viennille.

Kasvuhakuisista yrityksistä jopa 40 prosenttia on ilmoittanut kasvun esteeksi osaavan työvoiman puutteen. Muuttuvassa maailmassa Suomen tulee leikkausten sijasta panostaa koulutukseen, jotta kykenemme oikaisemaan kestävyysvajeemme, hidastamaan ilmastonmuutoksen vaikutuksia ja sopeutumaan tämän mukanaan tuomiin haasteisiin. Koulutuksen monialainen kehittäminen on tämän yhtälön ratkaisun keskiössä.

Kirjoittaja on Kuopion kaupunginhallituksen jäsen ja varakansanedustaja (vihr.)