Valtuuston arvovalintoja

Valtuuston arvovalintoja, julkaistu Savon Sanomissa 27.12.2017

Kuopion kaupunginvaltuusto teki joulukuussa useita kauaskantoisia päätöksiä. Valtuusto hyväksyi 11.12. uudistetun strategian, joka ohjaa kaikkea kaupungin toimintaa. Yhteisen visiomme mukaan Kuopiosta tehdään hyvän elämän pääkaupunki. Tämä avautuu minulle valtuutettuna siten, että huolehdimme kaupungin asukkaista, lähipalveluista, ympäristöstä ja tuemme kestävän kasvun yrittäjyyttä.

Viikkoa myöhemmin 18.12. valtuusto valitsi Jarmo Pirhosen yksimielisesti kaupunginjohtajaksi. Tällä päätöksellä valtuusto turvaa jatkuvuutta ja osoittaa Pirhosen nauttivan ansaittua arvostusta tähän saakka tehdystä työssä.

Kaupunginjohtajavalinnan jälkeen valtuusto päätti vielä samana iltana vuoden 2018 talousarviosta. Käsittelyn aikana valtuusto päätti Kaisa Kanteleen (vihr.) esityksestä äänin 42-17, että koulujen iltapäivätoiminnan maksujen kohtuuttomat yli 30 prosentin korotukset perutaan. Päätöksen taloudelliset vaikutukset ovat 110 000 euroa. Laura Meriluodon (vas.) esityksestä omaishoitajien jaksamista turvaavien palveluseteleiden rahoitukseen lisättiin 55 000 euroa äänin 36-23. Vanhusten asumispalveluihin kohdennettuja määrärahoja kasvatettiin 270 000 eurolla Neeta Röppäsen (sdp.) esityksestä. Hannu Kanasen(kesk.) esityksestä Juankosken terveysasema pysyy auki arki-iltaisin kuuteen saakka äänin 39-19 yhden valtuutetun äänestäessä tyhjää. Päätöksen kustannukset ovat vuositasolla 35 000 euroa. Riistaveden koulun suunnittelumäärärahaksi varattiin 200 000 euroa niin ikään Kanasen ehdotuksesta äänin 47-11. Edellistä esitystä valmisteltiin keskustan ja vihreiden välisellä yhteistyöllä. Kuopiossa otetaan käyttöön maksuton ehkäisy alle 25 –vuotiaille Pekka Kantasen (kok.) esityksestä 50 valtuutetun puoltoäänellä. Esitystä valmisteltiin vihreiden ja kokoomuksen välisellä yhteistyöllä. Vuositasolla päätöksen suorat kustannukset ovat 100 000 euroa, mutta ei-toivottujen raskauksien väheneminen ja nuorten parantunut seksuaaliterveys koetaan kustannuksia suurempana hyötynä. Talousarvioon tehdyt muutokset kertovat valtuuston enemmistön arvomaailmasta ja koen henkilökohtaisesti suurta iloa voidessani seistä näiden päätösten takana.

Kirjoittaja on Kuopion kaupunginhallituksen jäsen ja varakansanedustaja (vihr.)